השיער נקי נכנסות 2 כינים מזדווגות הכינה מתיתה על השערה כ- 2-3 ביצים תוך מס ימים הכינה פוקעת
מהשערה וזוחלת יכוון הקרקפת בכדי לינוק דם רוצה לגדול נצמדת בקרקפת מתחת לעור מס ימים עד שגודלת ויוצאת מהקרקפת לסיור בשיער וחוזר חלילה.
כינמת הראש היא תופעה נפוצה מאוד בארץ ובעולם. כ- 75% מילדי ישראל נדבקו בכינים לפחות פעם אחת בחייהם. בנות נדבקות בדרך כלל יותר מבנים (פי 2 עד 4) כנראה שבגלל סוג המשחקים וקרבת יתר של ראש לראש – שיא ההדבקה בכינים מתרחש בגלאי 4-13. שיעור מקרי ההדבקה הינו זהה בשיער ארוך או קצר.
סקר שנעשה לאחרונה בישראל הראה כי שני שליש מהאימהות דיווחו על כך שילדיהן נדבקו בכינים בשנה האחרונה. עוד נמצא בסקר כי קרוב ל-90% מהאימהות מטפלות בילדיהם פעמיים או שלוש על מנת להשמיד את הכינים ואת הביצים.
כל הורה לילדים בגן או בבתי הספר מכיר את התופעה: נפוצה מאוד בארץ ובעולם, ולא פלא: כ-75% מילדי ישראל נדבקו בכינים לפחות פעם בחייהם.
הכינים חזרו: מה אפשר לעשות עם המכה הזאת? כינים: מה זה בכלל?
כינמת הראש היא חרק טפיל בעל 6 רגליים. אורך הכינה משתנה בהתאם לגילה ונע בין 1.5 מ”מ (ראש סיכה) ל-3 מ”מ (גרגר שומשום). קשה להבחין בכינת הראש מכיוון שהיא מתאימה את צבעה לסביבה בה היא חיה ובשיער בהיר היא תראה בהירה יותר.
כינה חיה במוצע 35 יום. מהרגע שביצת הכינה מוטלת ועד שהכינה בוקעת מהביצה חולפים 7-10 ימים. לאחר שהכינה בוקעת היא עוברת 3 גלגולי חיים .בכל אחד משלבי חיים אלו, משילה הכינה נשל. מסתבר שמגיל 10 ימים הכינה נחשבת לבוגרת ומתחילה להזדווג .הכינה המופרת מטילה בשארית חייה 3-6 ביצים ליום. חשבון קצר מגלה שכינה יכולה להטיל עד כ- 150 ביצים.
ביצי הכינים מכוסות במעטה הגנה שמונע מהן להתייבש. מעטה הגנה זה מונע פעמים רבות כניסה של מרבית קוטלי הכינים אל תוך הביצה. ביצי הכינה מודבקות לשיער במעין דבק שמקשה על הוצאתם מהראש.
מומלץ לבצע סירוק פעם בשבוע ולוודא שהילד נקי .
סרוק:
יש לפרוש מגבת בהירה על כתפי הילד ובעזרת מסרק צפוף שיניים לסרק את השיער ביסודיות, קווצה אחר קווצה. המגבת הבהירה תאפשר לזהות בקלות כינים שנושרות מהשיער. על מנת להקל על הסירוק מומלץ לחפוף את שיער הילד בשמפו או מרכך שיתירו את הקשרים ויקלו על הסירוק. יש להתחיל את הסירוק משורש השיער ועד לקצה. יש לבדוק את המסרק והמגבת לאחר כל סירוק בחיפוש אחר כינים (ניתן להיעזר בזכוכית מגדלת). מומלץ לבדוק באזור שמאחורי האוזניים והעורף, אלו מקומות שאהובים במיוחד על הכינים. אם לאחד מבני המשפחה יש כינים, כדאי לבדוק אם גם יתר בני המשפחה נדבקו.
בכל חברות התכשירים הסבירו לנו שהתכשירים עוזרים, בהנחה שפועלים לפי ההוראות. הבעיה הגדולה נעוצה בפוטנציאל ההידבקות הגדול של ילד שנשלח לבית ספר או לגן. לכן ההמלצה היא לאסוף את שיער הילדים, להנחות אותם לשחק ללא מגע של ראשים ולא להעביר מסרקים או מגבות. מומלץ גם לנסות תכשירים בעלי שמנים שיכולים לדחות את הכינים.
בניגוד למיתוס הרווח, הימצאות כינים בארצות מפותחות אינה מעידה על היגיינה או הרגלי ניקיון לקויים. כינים עוברות גם לילדים בבתים היגייניים ועם ראשים נקיים מאוד. הכול תלוי בחבריהם לכיתה או לגן.
ישנם ילדים הנוטים יותר להידבק בכינים. בנות נדבקות יותר (פי 2-4) מבנים, כנראה לא בגלל אורך השיער אלא ממשחקים וקרבת ראש לראש. שיא ההדבקה בכינים מתרחש בגלאי 3-13.
סקר שנערך בנושא טיפול בכינים שנערך ע”י רושינק אסטרטגיה לרגל השקת “הדרין once ” עולה כי:
כשני שליש מהאמהות בישראל הצהירו שילדיהן נדבקו בכינים בשנה האחרונה.
למעלה ממחצית מהאמהות שטיפלו בשנה באחרונה בכינים מצהירות שהטיפול בתכשירים הקיימים הוא קשה/ בלתי נסבל. קרוב ל- 90% מהאמהות שטיפלו בכינים בשנה האחרונה, נזקקות כיום לשניים או שלושה טיפולים, כדי להשמיד גם את הכינים וגם את ביצי הכינים. אין הרבה חידושים בעניין הזה ממכת כינים.
במצריים עד היום אין אזור פריצת דרך או איזה תכשיר שניתן לסמן אותו מוביל כך ש5000 שנה עברו בואו נהיה כינים ונוותר על ההסבר אך טיפ חשוב שאני יכול לתת לסרק את השיער במסרק כינים צפוף וארוך חשוב מאוד 1 לשבוע לפחות וסרוק יסודי אם אתם מוצאים כינה אחת או שתיים תדעו שניצלתם מהמכה בזכות הסירוק בבדיקה שטחית יהיה קשה להבחין במס כינים בודדת רק לאחר שבועיים שהילד מתחיל לגרד אנו ערים לבעיה וחבל טיפ נוסף להשתמש בחומר מניעה לכינים עדיין לסרק 1 לשבועיים להיות בטוחים.
הבעיה העיקרית בכינים לא להגיע למצב של כינמת זה מצב שהביצה שפוקעת צריכה להתקיים היא הולכת למצוץ דם ובעזרת צבתות היא נכנסת מתחת לעור ודוגרת שם עד לגדילת שהכינה ממש נכנסת מתחת לעור באפידמיס ” זאת הסיבה העיקרית שאנו לא מצלחים להפטר מהמכה 5000 שנה והרבה אמהות חושבות אוי מה כינים שוב הילד נדבק ילדים אחרים לא מטופלים ומדביקים את כל הגן הכי קל להאשים משהו אחר וצר לי להגיד הפעם זה בצדק כי אף חברה לא תפרסם את הסיבה שהכינה היא בעצם טפיל {כמו סקביאס}שנוצרת כינמת אז הטפיל בעזרת ציפורניו חודר מתחת לעור וכשמגיע התכשיר כינים הוא אכן הורג את כל הכינים על השיער אבל מה עם הכנים הקטנות שחדרו מתחת לעור אליהם לא הגיע חומר ההוכחה שבעבר עוד שאנו היינו ילדים היו משתמשים בנפט וחומץ וזה פתר לכולם את המכה היום אני ממליץ על השמנים הארומאטיים מפני שהם חודרים לעור אך החיסרון וזהו תהליך איטי והזמן שצריך להיות עם התכשיר על הראש רב. ומס הטיפולים הרבה יותר גבוהה
אמהות רבות הנוהגות למרוח יום יום כמניעה בשמן רוזמרין זו טעות מהסיבה שהשימוש בשמן על העור עלול לגרום לפגיעה במערת העצבים כמו: כאבי ראש ערנות מוגברת היפראקטיביות ועוד עניין שמש ושמן
מסוכנים מאוד ביחד ההוכחה שהיום אי אפשר לצאת לשמש ללא מקדם הגנה גבוהה וגם בשעות מסוימות ואנו נותנים לילדנו להסתובב כל היום עם שמן על העורף או מאחורי האוזניים הרי ידוע שקשה מאוד לצאת ממה שנקרא כינים טפילים מפני שרוב התכשירים עובדים בשיטת הזבנג הקפאה וגמרנו – לא כך הדבר!
אמנם מחסלים את הכינים אך מה עם הביצים?? הביצה אטומה ודבוקה חזק מאוד בשיער כך ששום קוטל חרקים או קיפאון לא יעבוד. תמיד אפשר ללכת על תוכנית ב’ ולהוציא את הביצים אחת אחת.. אך מספיק שפספסתם ביצה אחת וכל העסק חוזר לאחר מספר שבועות.
אזהרה: כל תכשיר שישנו בשוק לטיפול פעם ב5-10 ימים הנו מזיק! הטיפול נמשך כעשרה ימים-יום כן יום לא לחיסול הביצה שפוקעת שהופכת למין “קשקש” שיושב בקרקפת. החומר גורם לפליטה ומנוסה של הקשקש-כינה מהקרקפת וכך מקצר ומפחית המון את תהליך ריבוי הכינים טיפול אחר טיפול עד לחיסולם של כל הביצים שפקעו.